Wykonanie
Kupiłam
truskawki i
rabarbar hmmm co by tu upichcić:)Jeśli jesteś zalatana to ciasto idealne dla Ciebie . Można dać do tego ciasta każde
owoce więc przepis na pewno Wam się przyda:)Składniki :

5 jaj400g
cukru (zmniejszyłam ilość do 350 g)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii200 ml
oleju roślinnego220 g
jogurtu naturalnego (dałam gęsty, typu „grecki”)500 g
mąki2,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaok. 300g
rabarbaru (można dać więcej)ok. 300 g
truskawek (można dać więcej)2 łyżki
cukru brązowegododatkowo do posypania ok. 50 g
płatków migdałowychPiekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Dużą blaszkę (ok. 35 x 25cm) wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować
masłem i oprószyć
mąką.
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na kawałki ok. 1 - 1,5 cm grubości. Posypać 2 łyżkami
cukru – wymieszać.
Mąkę przesiać do oddzielnej miski wraz z
proszkiem do pieczenia.Oddzielić
żółtka jaj od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z
cukrem. Dodawać kolejno
olej roślinny,
jogurt, oraz ekstrakt
waniliowy.Ciągle ucierając – dodawać po trochę
mąki.Na koniec włożyć całą pianę i bardzo delikatnie wymieszać masę (najlepiej ręcznie
łopatką silikonową).Wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę, Na wierzchu rozłożyć
rabarbar i pokrojone
truskawki. Posypać
migdałami w płatkach.Piec ok. 45 - 50 minut. Gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło – przykryć z wierzch folią aluminiową.Patyczek włożony w środek ciasta powinien być suchy.Ostudzone ciasto oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :) Uwaga jak szybko się robi tak samo szybko znika z talerzy :)

