Wykonanie
Dostałam od babci tajemnicze wiadereczko a w nim trzy kilogramy
agrestu... Zjedzenie takiej ilości nie wchodziło w grę, dlatego musiałam coś wymyślić.
Owoce nie były zbyt dojrzałe, więc wybór padł na
dżem. Okazało się to strzałem w dziesiątkę- z dwóch kilogramów
agrestu wyszły mi dwa litry gotowego
przetworu. Im mniej dojrzałe
owoce, tym więcej pektyn w ich składzie. Co za tym idzie, nie ma potrzeby zbyt długiego odparowywania
wody, bo całość znacznie stężeje po wystudzeniu. Nawet jeśli używamy dojrzałego
agrestu, należy pamiętać, że jest on bogaty we wspomniany składnik.

Składniki na ok. dwa litry
dżemu:2kg
agrestu1-1,5kg
cukru2 łyżki
soku z cytrynyAgrest dokładnie oczyszczamy z łodyżek i pozostałości po kwiatach. Przekrawamy
owoce na pół. Mieszamy z ok. 0,5kg
cukru i odstawiamy na parę godzin. Po tym czasie gotujemy na małym ogniu aż skórki staną się miękkie (ponad godzinę). Dodajemy resztę
cukru i
sok z cytryny. Gorącym
dżemem napełniamy wyparzone słoiki. Ze względu za dużą zawartość
cukru pasteryzacja nie jest konieczna.