Wykonanie
Czy zdarza się Wam, że zostaje Wam surowe ciasto na pizzę? U mnie kilka
razy tak się zdarzyło, bo - a to musiałam nagle wyjść i nici z domowej pizzy, albo po prostu zrobiłam za dużo ciasta (często tak jest, jak próbuje nowe przepisy ;)). Pewnego razu pokusiłam się o zamrożenie gotowego ciasta. Początkowo myślałam sobie, że to nie wyjdzie, że po odmrożeniu ciasta wyjdzie klejąca papka, że na pewno nie wyrośnie przy pieczeniu, no i to, że na bank pizza będzie niesmaczna.Pomyliłam się - przyznaję się bez bicia. Ciasto do pizzy mrozi się idealnie i co najważniejsze - można je trzymać w zamrażalce do 3 miesięcy. A później raz dwa trzy mamy gotową pizzę domowej roboty. Spróbujcie :)
Co potrzebujecie?- ciasto na pizzę (wg tego lub tego przepisu, lub inne ulubione)- olej/oliwę w spray'u- plastikowe
torebki do zamrażaniaKrok po kroku:1. Ciasto podzielić na porcję i uformować kulkę.2. Każdą porcję delikatnie spryskać olejem/oliwą w spray'u, tak aby ciasto było pokryte delikatną tłustą warstwą.3. Naoliwioną porcję surowego ciasta do pizzy, wsadzić do
torebki do zamrażania*.4. Usunąć jak najwięcej powietrza z
torebki i zamknąć.5. Wsadzić do zamrażalki.6. Przed spożyciem wyjąć z zamrażarki i wsadzić do lodówki na całą noc (min.12h).7. Przed pieczeniem, ciasto umieścić na blacie i zostawić na 30min, aby się ogrzało. Następnie przystąpić do wyrabiania (w razie konieczności podsypać
mąką), rozwałkować i nałożyć swoje ulubione dodatki.8. Piec wg przepisu.* najlepsze są takie z żyłką w zamknięciu, dzięki
czemu mamy szczelne zamknięcie.