Wykonanie
Jabłka i
rabarbar zapiekane w chrupiącym cieście filoDzisiaj propozycja dla łasuchów, właściwie dla leniwych łasuchów, bo deser przyrządza się ekspresowo i bez większego wysiłku. A smak Was absolutnie zauroczy. Słodkie
jabłka, kwaśny i cierpki
rabarbar i chrupiące
ciasto filo. Bajka! Na takie upały jak dziś to wspaniała i lekka propozycja. Gorąco Polecam!
Dla 2 osób przygotuj:2 płaty
ciasta filo2
jabłka2 gałązki
rabarbaru (tylko różowa część bez liści)1 duża łyżka
miodu (ja użyłam z kwiatów
cytrusowych, ale może być inny)1 dużą łyżkę
masłaJabłka obierz usuń gniazda nasienne i pokrój na
płatki o grubości ok 2 mm.
Rabarbar potnij na cieniutkie plasterki w poprzek włókien o grubości ok 1mm. Wrzuć wszytko do rozgrzanego rondelka, dodaj
miód i wymieszaj. Duś ok 2 minuty i odłóż do ostygnięcia.
Masło rozpuść. Płaty
ciasta filo potnij na 4 części, i wyłóż nim 2 kokilki po 4 warstwy, każdą warstwę podczas układania posmaruj
masłem. Następnie przełóż
jabłka i
rabarbar do kokilek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Deser będzie wyśmienicie smakował na ciepło z
lodami waniliowymi. Smacznego!