Wykonanie
Jak jak uwielbiam te kuleczki. Coś pysznego :) Zamykamy oczy i jesteśmy w Świecie
Kokosu ;) Do przepisu dodałam jeszcze pokruszone
herbatniki i nie mogłoby zabraknąc 1
migdała do środka. Efekt wspaniały !
Składniki na 16 szt.200 g
białej czekolady (
czekolada musi byc dobrego gatunku)150 g
śmietany 30 %130 g
wiórków kokosowych ( w tym 30 g do obtoczenia kuleczek )50 g
masła15
herbatników Petitki pełnoziarniste
migdałyPrzygotowanie:Słodką
śmietanę 30 % wlewamy do rondelka i zagotowujemy na małym ogniu.Cały czas mieszamy i wsypujemy 100 g
wiórków kokosowych.Powstałą gęstą masę zdejmujemy z ognia .Tabliczkę
czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka i ponownie ustawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy.Następnie dodajemy 50 g miękkiego
masła .Wszystkie składniki mieszamy do czasu rozpuszczenia sie
czekolady.Gorącą masę odstawiamy w chłodne miejsce.Gdy masa ostygnie , wsypujemy pokruszone
herbatniki i wkładamy do lodówki na 1,5 godz.Ze schłodzonej masy formujemy małe kuleczki , do środka dodajemy
migdał i obtaczamy we wiórkach
kokosowych .Tak przygotowane kuleczki wkładamy ponownie do lodówki i czekamy aż masa całkowicie zastygnie
Smacznego