Wykonanie
Genialny przepis na lekki letni deser. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Do musu można wykorzystać dowolne
owoce na jakie tylko mamy ochotę.Składniki:400 ml
śmietany kremówki100 ml
mleka70 g
cukru pudru2
laski wanilii1 łyżka
żelatyny1/3 szklanki wrzątkuok 200 g
owoców na musdwie łyżki
cukruWybrane
owoce myjemy, kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka na małym ogniu, zasypujemy dwoma łyżkami
cukru. W międzyczasie mieszamy, czekamy aż
owoce zmiękną- blendujemy.
Śmietanę,
mleko i
cukier puder wlewamy do garnuszka na małym ogniu, dokładnie mieszamy. Patroszymy
laskę wanilii, ziarenka i wydrążone laski wrzucamy do garnuszka. Mieszamy, aż się zagotuje. Wyciągam
laski wanilii.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Dokładnie mieszamy. Czekamy, aż masa ostygnie i zacznie delikatnie tężeć. Jeśli wlejemy ciepłą masę do foremek, ziarenka
wanilii opadną na dno. Panna Cotte możemy przelać do dowolnych foremek zaczynając od foremek do muffinek, a na szklankach do Latte kończąc. Przelaną masę wkładamy do lodówki, aby stężała. Przed podaniem nakładamy
owocowy mus.Smacznego :-)
Śledź Nas na: