ßßß Cookit - przepis na Panna Cotta z musem nektarynkowym

Panna Cotta z musem nektarynkowym

nazwa

Wykonanie

Genialny przepis na lekki letni deser. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Do musu można wykorzystać dowolne owoce na jakie tylko mamy ochotę.
Składniki:
400 ml śmietany kremówki
100 ml mleka
70 g cukru pudru
2 laski wanilii
1 łyżka żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
ok 200 g owoców na mus
dwie łyżki cukru
Wybrane owoce myjemy, kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka na małym ogniu, zasypujemy dwoma łyżkami cukru. W międzyczasie mieszamy, czekamy aż owoce zmiękną- blendujemy. Śmietanę, mleko i cukier puder wlewamy do garnuszka na małym ogniu, dokładnie mieszamy. Patroszymy laskę wanilii, ziarenka i wydrążone laski wrzucamy do garnuszka. Mieszamy, aż się zagotuje. Wyciągam laski wanilii. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Dokładnie mieszamy. Czekamy, aż masa ostygnie i zacznie delikatnie tężeć. Jeśli wlejemy ciepłą masę do foremek, ziarenka wanilii opadną na dno. Panna Cotte możemy przelać do dowolnych foremek zaczynając od foremek do muffinek, a na szklankach do Latte kończąc. Przelaną masę wkładamy do lodówki, aby stężała. Przed podaniem nakładamy owocowy mus.
Smacznego :-)
Śledź Nas na:
Źródło:http://sayyestothekitchen.blogspot.com/2015/06/panna-cotta-z-musem-nektarynkowym.html