ßßß
Wilgotne, śliwkowe, czekoladowe, cynamonowe, piernikowe... Czego można chcieć więcej ;) ? U mnie z błyszczącą polewą czekoladową i cukrem pudrem ale sposób ozdobienia zostawiam wam!Przepis jest "uzdrowioną" (i bardziej korzenną) wersją przepisu z "Moich Wypieków" - http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-czekoladowo-korzenne-z-powidlamiCzas więc na przepis!Składniki:CiastoSuche:1/3 szklanki mąki pszennej2/3 i 2 łyżki mąki żytniej2 łyżeczki cynamonupo 1 łyżeczce (płaskiej) imbiru, mielonych goździków, kardamonupół łyżeczki sody oczyszczonej3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaMokre:120 g masła55 g gorzkiej czekolady, posiekanejpół szklanki kakao2 duże jajka1/2 szklanki jasnego brązowego cukru1/2 łyżeczki olejku waniliowegopół szklanki kwaśnej śmietany 18%3/4 szklanki powideł śliwkowychPolewa100g czekolady (mleczna i gorzka w dowolnych proporcjach, zależy jak słodko lubicie jeść ;)- ja dałam 70g gorzkiej i 30g mlecznej- jak dla mnie wyszło pysznie)30g masłaWykonanie:W garnuszku roztopić masło. Po rozpuszczeniu zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Odstawić do rozpuszczenia, gdy jej kawałki będą już prawie niewidoczne-wymieszać. Dodać kakao, wymieszać. Przestudzić.Nagrzać piekarnik do temperatury 170 ° CJajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olejek waniliowy, nadal ubijając. Powoli wlewać wystygłą masę czekoladową, nadal miksując. Dodawać śmietanę na zmianę z wymieszanymi suchymi składnikami, mieszając tylko do połączenia składników, aby piana z jajek nie opadła.Do papilotek nałożyć połowę ciasta, na środek wyłożyć łyżeczkę powideł. Przykryć ciastem czekoladowym.Piec ok. 25 min (po 20 min. sprawdzić stan babeczek, długość pieczenia zależy od wielkości papilotek), do "suchego patyczka". Pieczemy bez termoobiegu!Polewa:W garnuszku rozpuścić masło i czekoladę. Rozprowadzić po każdej babeczce.Dekoracje zostawiam waszej inwencji twórczej!Smacznego! :3