Wykonanie
W pracy kiedyś pojawił się temat
przetworów z
czereśni. Jedna z koleżanek opowiadała, że jadła kiedyś bardzo dobre marynowane
czereśnie, ale nie ma przepisu. Inna przepis miała, ale nigdy nie robiła ;-) Połączyłam więc wspomnienia jednej z koleżanek z zawartością notatnika tej drugiej i oto co wyszło :-)SKŁADNIKI1 kg
czereśni400 ml
wody400 g
cukru1/4 szklanki
octugoździki, kora
cynamonuCzereśnie myjemy i takie w całości - z pestkami i ogonkami upychamy w słoiki. Dodajemy po 1 - 2
goździki i po kawałku
cynamonu.
Wodę gotujemy z
cukrem i do gorącej dolewamy
ocet. Chwilę czekami i - nadal gorącą - zalewą napełniamy słoiki z
czereśniami, zakręcamy, ustawiamy w garnku z
wodą i gotujemy 20 minut (od zagotowania), a następnie wyjmujemy słoiki i odstawiamy do wystygnięcia.Nie wytrzymałam - spróbowałam takie nieprzetrawione i... rewelacja!!! już się nie
mogę doczekać ich smaku jak trochę postoją :-)