ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 26 lipca 2013 r.Ciasto francuskie, to wspaniały produkt, dzięki któremu można puścić wodze fantazji i znaleźć całą masę pomysłów na jego wykorzystanie. Świetnie nadaje się do dań na słodko, jak i wytrawnych. Ja pokusiłam się o słodką propozycję, czyli ślimaki z serem i rodzynkami. Są to bardzo proste ciasteczka, które smakują na ciepło i na zimno oraz stanowią idealną przekąskę, czy dodatek do popołudniowej kawy. Łakocie te doskonale sprawdzają się też w letnim piknikowym koszyczku. Może nie są one najbardziej dietetycznymi i najzdrowszymi ciastkami ale za to mają kuszący wygląd i są niezwykle pyszne. Gorąco polecam :-)Ślimaki z ciasta francuskiego z rodzynkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 24 lipca .Ekspresowe, "chrupiące" ślimaczki z ciasta francuskiego, banalne w przygotowaniu, efektowne i smaczne. Zdecydowanie polecam wypróbować :-)Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 10 minCzas pieczenia: 20 minŁączny czas: 30 minLiczba porcji: 19 ślimakówRozmiar porcji: 1 ciastkoSkładniki:(na niecałe dwie blachy)ciasto francuskie : 400 g (1 opakowanie)ser biały mielony : 200 grodzynki : 100 gbrązowy cukier : 4 łyżkijajko-wiejskie od gospodyni : 1Przygotowanie:najpierw nastawiam piekarnik na temperaturę 200oCser mieszam z połową cukru i z rodzynkami
ciasto francuskie rozwijam, pokrywam warstwą nadzienia
ciasto z powrotem zwijam w rulon
kroję je w cienkie plasterkiWażne!!! jeśli masz czas, możesz ciasto włożyć do lodówki, gdy stężeje, będzie Ci je łatwiej kroić:-)plastry układam na blasze z papierem do pieczenia smaruję rozbełtanym jajkiem, posypuję resztą cukru i zapiekam 18-20 minut a tak wyglądają te cudeńka :-):-):-)
Bon Appetit !!!