ßßß Cookit - przepis na Ślimaki z ciasta francuskiego z rodzynkami

Ślimaki z ciasta francuskiego z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 26 lipca 2013 r.
Ciasto francuskie, to wspaniały produkt, dzięki któremu można puścić wodze fantazji i znaleźć całą masę pomysłów na jego wykorzystanie. Świetnie nadaje się do dań na słodko, jak i wytrawnych. Ja pokusiłam się o słodką propozycję, czyli ślimaki z serem i rodzynkami. Są to bardzo proste ciasteczka, które smakują na ciepło i na zimno oraz stanowią idealną przekąskę, czy dodatek do popołudniowej kawy. Łakocie te doskonale sprawdzają się też w letnim piknikowym koszyczku. Może nie są one najbardziej dietetycznymi i najzdrowszymi ciastkami ale za to mają kuszący wygląd i są niezwykle pyszne. Gorąco polecam :-)
Ślimaki z ciasta francuskiego z rodzynkami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 24 lipca .
Ekspresowe, "chrupiące" ślimaczki z ciasta francuskiego, banalne w przygotowaniu, efektowne i smaczne. Zdecydowanie polecam wypróbować :-)
Oceny: 4 , 8
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 20 min
Łączny czas: 30 min
Liczba porcji: 19 ślimaków
Rozmiar porcji: 1 ciastko
Składniki:
(na niecałe dwie blachy)
ciasto francuskie : 400 g (1 opakowanie)
ser biały mielony : 200 g
rodzynki : 100 g
brązowy cukier : 4 łyżki
jajko-wiejskie od gospodyni : 1
Przygotowanie:
najpierw nastawiam piekarnik na temperaturę 200oC
ser mieszam z połową cukru i z rodzynkami
ciasto francuskie rozwijam, pokrywam warstwą nadzienia
ciasto z powrotem zwijam w rulon
kroję je w cienkie plasterki
Ważne!!! jeśli masz czas, możesz ciasto włożyć do lodówki, gdy stężeje, będzie Ci je łatwiej kroić:-)
plastry układam na blasze z papierem do pieczenia smaruję rozbełtanym jajkiem, posypuję resztą cukru i zapiekam 18-20 minut a tak wyglądają te cudeńka :-):-):-)
Bon Appetit !!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/07/slimaki-z-ciasta-francuskiego-z.html