Wykonanie
Zaczął się czas
przetworów naszych ulubionych
truskawek. W tym roku prócz tradycyjnego
dżemu truskawkowego i
syropu truskawkowego z nutą
wanilii postanowiłam zrobić
dżem truskawkowo -
jagodowy. To połączenie wydało mi się być idealne i miałam rację.Nie jest to sezon na
jagody leśne, ale
jagody kamczackie, które u mnie na działce już pięknie dojrzały są do tego idealne. Niestety moja zatrważająca ilość dwóch średniej wielkości krzaków pozwala mi zebrać taką ilość
owoców, że starczy jako dodatek do
jogurtu dla całej naszej rodziny, ale o żadnych przetworach nie ma
mowy, ale na targu można znaleźć te pyszne
owoce, których sezon właśnie trwa.Połączenie jest fantastyczne, nie
będę dużo pisać na ten temat, myślę że każdy kto sobie je wyobrazi zapragnie
mieć taki
dżem u siebie :D Jedyne co
mogę zrobić to polecić własnie moje proporcje, bo
dżem wyszedł pierwsza klasa!
Składniki:700 g
jagody kamczackiej1500 g
truskawek2 żelfixy1 kg
cukruOwoce lekko rozgnieść, wsypać opakowania żelfiksu i wymieszać. Zagotować całość w szerokim garnku z grubym dnem. Gdy się zagotuje dodać
cukier, wymieszać i gotować dobrą minutę. Zdjąć z ognia mieszając do zaniku piany, przełożyć do słoików i po zakręceniu ułożyć na ok 10 minut do góry dnem.