ßßß Cookit - przepis na Tarta migdałowo- wiśniowa

Tarta migdałowo- wiśniowa

nazwa

Wykonanie

Muszę przyznać, że pierwszego dnia prócz mnie tartę jedli sami mężczyźni. Bardzo im smakowała, ale gdy zapytałam ich czy czują migdały i marcepan, który jest jej składnikiem, byli zaskoczeni. Kolejnego dnia, gdy prócz mnie, wśród degustatorów znalazły się dwie osoby płci pięknej, zapytana o przepis stwierdziłam, że marcepan i aromat można pominąć, skoro smak jest mało wyczuwalny, na co dziewczyny powiedziały, że w żadnym wypadku, że one wyczuwają go od razu i dodaje on tej tarcie wyjątkowości. Wyczuwalność marcepanu jest więc sprawą dyskusyjną, co do wyśmienitego smaku wszyscy byli zgodni. Nie jest to z pewnością prosta tarta, ale z pewnością jej smak jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni.
Składniki:
ciasto
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
2 żółtka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
masa:
1 słoik wiśni w syropie
100 ml wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kruszonka:
90 g masła
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki zmielonych migdałów
1/2 szklanki cukru pudru
100 g masy marcepanowej
Składniki na ciasto zagnieść. Schłodzić. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wyłożyć nim wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm. Ponakłuwać widelcem. Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Słoik z wiśniami wlać do garnka, kiedy syrop się zagotuje wlać do niego dwie łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml wody. Energicznie wymieszać gotując jeszcze chwilę na wolnym ogniu do zgęstnienia masy. Masę wylać na ciasto.
Roztopić masło. Do miski wsypać mąkę z mielonymi migdałami i cukrem pudrem, następnie wlać roztopione masło, masę marcepanową i wyrobić ciasto. Rozetrzeć ciasto palcami na grudki i tak powstałą kruszonką posypać ciasto. Piec 30 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://alagosia.blogspot.com/2014/05/tarta-migdaowo-wisniowa.html