Wykonanie
Muszę przyznać, że pierwszego dnia prócz mnie tartę jedli sami mężczyźni. Bardzo im smakowała, ale gdy zapytałam ich czy czują
migdały i marcepan, który jest jej składnikiem, byli zaskoczeni. Kolejnego dnia, gdy prócz mnie, wśród degustatorów znalazły się dwie osoby płci pięknej, zapytana o przepis stwierdziłam, że marcepan i aromat można pominąć, skoro smak jest mało wyczuwalny, na co dziewczyny powiedziały, że w żadnym wypadku, że one wyczuwają go od razu i dodaje on tej tarcie wyjątkowości. Wyczuwalność marcepanu jest więc sprawą dyskusyjną, co do wyśmienitego smaku wszyscy byli zgodni. Nie jest to z pewnością prosta
tarta, ale z pewnością jej smak jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni.
Składniki:ciasto1,5 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g zimnego
masła2
żółtka1 łyżeczka
aromatu waniliowegomasa:1 słoik
wiśni w
syropie100 ml
wody2 łyżki
mąki ziemniaczanejkruszonka:90 g
masła1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki zmielonych
migdałów1/2 szklanki
cukru pudru100 g masy marcepanowejSkładniki na ciasto zagnieść. Schłodzić. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wyłożyć nim wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm. Ponakłuwać widelcem. Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Słoik z
wiśniami wlać do garnka, kiedy
syrop się zagotuje wlać do niego dwie łyżki
mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml
wody. Energicznie wymieszać gotując jeszcze chwilę na wolnym ogniu do zgęstnienia masy. Masę wylać na ciasto.Roztopić
masło. Do miski wsypać
mąkę z mielonymi
migdałami i
cukrem pudrem, następnie wlać roztopione
masło, masę marcepanową i wyrobić ciasto. Rozetrzeć ciasto palcami na grudki i tak powstałą kruszonką posypać ciasto. Piec 30 minut w 180 stopniach.