ßßß Cookit - przepis na Ciasto Czekoladowe

Ciasto Czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Czekolada, czekolada .... i jeszcze raz czekolada :)
Intensywnie czekoladowe, wilgotne i mięsiste ciasto, które nie przeraża trudnym wykonaniem.
Wypatrzone już od dawna na Kwestii Smaku, w końcu doczekało się realizacji ...u mnie podane ze świeżymi truskawkami, ale i z lodami bym go podała.
Składniki:
350 g czekolady deserowej
1/2 szklanki likieru kawowego
1/4 szklanki kakao
250 g masła
1 szklanka cukru
10 jajek
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu winnego
Wykonanie:
Czekoladę, likier kawowy, kakao, masło , 1/2 szklanki cukru oraz 1/2 szklanki wody umieszczamy w misce, którą ustawiamy na rondlu z gotującą się wodą. Mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą razem. Odstawiamy do ostudzenia.
Żółtka odddzielamy od białek, żółtka ucieramy na puszysty krem i łączymy z ostudzoną masą czekoladową.
Białka ucieramy z octem winnym i pod koniec dodajemy pozostałe 1/2 szklanki cukru.
Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i na końcu stopniowo ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą.
Piekarnik nagrzewamy do 160 C (320F).
Foremkę (23-25 cm średnicy) natłuszczamy i obsypujemy cukrem lub mielonymi migdałami i napełniamy masą czekoladową. Pieczemy 1godzinę i 15 minut.
! Po tym czasie ciasto wyjęłam od razu z piekarnika - opadło oraz popękało, więc może lepiej piekarnik wyłaczyć parę minut wcześniej i zostawić ciasto w piekarniku dłużej żeby stopniowo się studziło ?
! Popękane ciasto odwróciłam "do góry nogami", dzięki czemu spód był ładny i gładki i mogłam bez problemu wylać polewę. A popękany wierzch został sprytnie ukryty ....lub "przytłoczony" :).
Polewa
150 g czekolady deserowej
1/2 szklanki smietanki kremówki
1/4 szklanki likieru kawowego
Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i rozpuszczamy cały czas mieszając, polewamy przestudzone ciasto.
Źródło:http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2014/03/ciasto-czekoladowe.html