Wykonanie
Czekolada,
czekolada .... i jeszcze raz
czekolada :)Intensywnie
czekoladowe, wilgotne i mięsiste ciasto, które nie przeraża trudnym wykonaniem.Wypatrzone już od dawna na Kwestii Smaku, w końcu doczekało się realizacji ...u mnie podane ze świeżymi
truskawkami, ale i z
lodami bym go podała.Składniki:350 g
czekolady deserowej1/2 szklanki
likieru kawowego1/4 szklanki
kakao250 g
masła1 szklanka
cukru10
jajek1/2 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
octu winnegoWykonanie:
Czekoladę,
likier kawowy,
kakao,
masło , 1/2 szklanki
cukru oraz 1/2 szklanki
wody umieszczamy w misce, którą ustawiamy na rondlu z gotującą się
wodą. Mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą razem. Odstawiamy do ostudzenia.
Żółtka odddzielamy od
białek,
żółtka ucieramy na puszysty krem i łączymy z ostudzoną masą
czekoladową.
Białka ucieramy z
octem winnym i pod koniec dodajemy pozostałe 1/2 szklanki
cukru.Do masy czekoladowej dodajemy przesianą
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia i na końcu stopniowo ubitą na sztywno pianę z
białek. Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą.Piekarnik nagrzewamy do 160 C (320F).Foremkę (23-25 cm średnicy) natłuszczamy i obsypujemy
cukrem lub mielonymi
migdałami i napełniamy masą
czekoladową. Pieczemy 1godzinę i 15 minut.! Po tym czasie ciasto wyjęłam od razu z piekarnika - opadło oraz popękało, więc może lepiej piekarnik wyłaczyć parę minut wcześniej i zostawić ciasto w piekarniku dłużej żeby stopniowo się studziło ?! Popękane ciasto odwróciłam "do góry nogami", dzięki
czemu spód był ładny i gładki i mogłam bez problemu wylać polewę. A popękany wierzch został sprytnie ukryty ....lub "przytłoczony" :).Polewa150 g
czekolady deserowej1/2 szklanki
smietanki kremówki1/4 szklanki
likieru kawowegoWszystkie składniki przekładamy do rondelka i rozpuszczamy cały czas mieszając, polewamy przestudzone ciasto.