ßßß
Wesołych Świąt Kochani!W końcu udało mi się zasiąść do komputera i zacząć wpisywać moje świąteczne wypieki. Kruche ciastka stały się już tradycją świąteczną ...są łatwe w wykonaniu, aczkolwiek dość pracochłonne. Wycinanie i zdobienie są czasochłonne, ale jak dla mnie warte tego ... bo są pyszne .... kruchutkie, słodkie z lekko waniliowym posmakiem.Składniki:260 g zimnego masła280 g / 2 szklanki cukru pudru3 jajka600 g / 4 szklanki mąki1 opakowanie cukru waniliowego (9g)2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka soliWykonanie:Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto lub wpsomagamy się mikserem do wyrabiania. Gładkie ciasto wkładamy na min. 30 minut do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ulubione kształty. Gotowe ciastka wykładamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C (355 F) około 10-12 minut.Przestudzone ciastka możemy dowolnie lukrować i dekorować :Polewa czekoladowa : tabliczkę czekolady rozpuścić w kapieli wodnej z ok. 4-5 łyżkami mlekaPolewa kawowa : 5 łyżek cukru pudru wymieszać z 3 łyżkami likieru kawowego w blenderzePolewa Malibu : 5 łyżek cukru pudru wymieszać z 3 łyżkami rumu kokosowego Malibu w blenderzeJeżeli polewy są zbyt gęste dodajemy stopniowo wieksze ilości pynu (alkohol, gorąca woda, mleko). Na gorącą polewę układać posiekane orzechy lub migdały.