ßßß Cookit - przepis na Pasta z makreli

Pasta z makreli

nazwa

Wykonanie

Pasta z makreli, to jedna z kanapkowych propozycji, która jest dla mnie podróżą do przeszłości. Pamiętam takie smarowidło z mojego przedszkola. Wiadomo jednak, że dzieci jakoś nie przepadają za rybami, a już wędzona makrela to dla nich okropna zgroza. Ja kiedyś lubiłam, potem się zniechęciłam, ale niedawno na nowo odkryłam, że może być smaczna.
SKŁADNIKI
wędzona makrela
3-4 ogórki konserwowe
3 jaja
łyżeczka musztardy
łyzka majonezu (lub dwie)
pieprz
sól
Makrelę obieramy ze skóry. Pozbywamy się ości, kręgosłupa, ogona i innych zbędnych elementów. Rozdrabniamy rybę krojąc każdy filet w poprzek (w ten sposób znajdziemy też poukrywane ości). Wsypujemy do miski.
Ogórki szatkujemy w kosteczkę i dodajemy do ryby.
Jaja gotujemy na twardo i po ostudzeniu i obraniu ze skorup, kroimy w kostkę i dodajemy do makreli i ogórków.
Dodajemy musztardę, majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy widelcem, starając się przy okazji rodrobnić wszystkie składniki.
Najlepiej smakuje z białym pieczywem.
Źródło:http://kuchniazdwochstron.blogspot.com/2013/12/pasta-z-makreli.html