Wykonanie
Wiecie, że kiedyś myślałam, że
kisiel to takie tajemnicze danie, które można zrobić tylko ze specjalnej torebki? Na jednym z wyjazdów, koleżanka pokazała mi, ze można zrobić
kisiel za pomocą
dżemu owocowego i
mąki ziemniaczanej. Byłam zachwycona pomysłem, choć smak nie do końca przypadł mi do gustu. Jednak te kawałki owoców/ źle rozmieszanego
dżemu sklepowego... same kłopoty.Ale to już był krok do przodu. Kilka lat temu nauczyłam się robić zdrowy
kisiel ze świeżych
żurawin . Od tego czasu nastąpiła era
kisieli ze świezych
owoców. A ostatnio, w jakiś szado-bury dzień, na poprawę humoru wyciągnęłam pyszny
sok truskawkowo-
rabarbarowy - idealny na przypomnienie
słonecznej wiosny / lata.Nie sądziłam, że przygotowanie
kisielu zajmie mi tak mało czasu (jednak dużo mniej niż z
owoców świeżych, czas wykonania praktycznie równy temu, na przygotowanie
kisielu z
torebki).
Składniki:
sok truskawkowo-
rabarbarowywoda (ok 1 litra)ew.
cukier do smaku (ja nie
dawałam, bo sok był słodki)3 mocno czubate łyżki
mąki ziemniaczanejWykonanie:Do garnka wlać
wodę i sok. Następnie w niewielkiej ilości
wody rozmieszać
mąkę ziemniaczaną. Mieszaninę dolać do gotującej się
wody z sokiem. (Polecam lać blisko brzegu garnka niewielkim strumieniem, cały czas mieszając w garnku łyżką).
Kisiel zagotować, gotować na wolnym ogniu do czasu, gdy uzyskamy piękną błyszczącą strukturę
kisielu.Gotowe. Smacznego
Wydrukuj przepis