Wykonanie
Przy okazji szperania w rodzinnych zeszytach znalazłem przepis mojej babci na
czekoladę. Przepis ten pochodzi tak jak i blok
czekoladowy z czasów PRL-u. Moja babcia podobno potrafiła zrobić coś z niczego. Większość receptur miała w głowie i nie wszystkie zostały niestety spisane. Moja mama wspomina
czekoladki robione przez babcię z dodatkiem tłuszczu o nazwie oma, po których zostały małe metalowe foremki. Dołączę zdjęcie, bo może ktoś zna taki przepis, babcia niestety nie może sobie przypomnieć. Wracając do wspomnianej
czekolady to dzielę się przepisem i polecam, bo jest bardzo dobra :)
Składniki :- 1/2 szklanki
mleka,- 1 kostka
masła,- 1 szklanka
cukru,- 250 g
mleka w proszku,- 50 - 60 g
kakao,-
bakalie ( dałem
migdały ).Wykonanie :
Masło,
cukier i
mleko rozpuścić i gotować przez około 10 minut. Dodać
kakao i wymieszać. Zdjąć z ognia, wsypać
mleko w proszku i
bakalie, przelać do płaskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Schłodzić i przechowywać w lodówce. Smacznego :)Poniżej zdjęcie wspomnianych foremek :)