Wykonanie
Nie raz wspominałam, że bardzo lubię
dynie:) i jednym z moim ulubionych smakołyków jest
dżem dyniowo -
pomarańczowy (ale to innym razem).Dziś natomiast naszło mnie na ciasto, które dopełni popołudniową
herbatkę.Ciasto jest przepyszne, wilgotne, mięciutkie i cudnie pachnące piernikiem. Napełnia dom ciepłą, rodzinną atmosferą. Idealne na długie jesienne popołudnia, jak i do porannej
kawy.Składniki:1 szklanka
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki zmielonego
imbiruszczypta
soli1 szklanka miąższu dyni startego na tarce o grubych oczkach3 łyżki
miodu1/3
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno1 duże
jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii3/4 szklanki zmielonych
orzechów laskowychW jednym naczyniu mieszamy składniki suche
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól i
przyprawy. W drugim naczyniu
dynię,
olej, roztrzepane
jajko,
miód i ekstrakt z
wanilii.Następnie łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy łyżką do połączenia się składników.Formę o wymiarach 18cm (ja piekłam w większej, więc ciasto wyszło dość płaskie) wykładamy papierem i wykładamy ciasto.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180oC przez 45 - 50 minut do tzw. suchego patyczka.Ostudzone ciasto dekorujemy wg. gustu.Ja rozpuściłam tabliczkę
białej czekolady i obsypałam pokrojonymi
orzechami włoskimi.
Smacznego...