ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 450 gramówmasło 120 gramówcukier 150 gramówcukier 2 łyżek stołowychtwarożek 150 gramówmleko 350 mililitrówmleko 11 łyżek stołowycholej 6 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychsól 1 szczyptaskórka z cytryny - otarta 1 sztukbudyń waniliowy 1 sztukżółtka 1 sztukcukier puder 1 łyżek stołowychWykonanie:Wymieszać 150g mąki z 75g cukru, dodać stopione masło i szybko zagnieść kruszonkę. Uformować z ciasta kule, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Utrzeć twarożek, 6 łyżek mleka, olej, 75g cukru, skórkę z cytryny oraz sól. Dodać 300g przesianej mąki wymieszanej z proszkiem.Budyń wymieszać z 2 łyżkami cukru i 5 łyżkami mleka. 350ml mleka zagotować i ugotować budyń, ostudzić. Z ciasta serowego uformować wałek i pociąć go na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkować na owalny placek. Ciastka ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Obrane gruszki przekroić na pół i usunąć z nich gniazda nasienne, a miąższ pokroić w paski. Na każdy placek nałożyć po łyżce budyniu i po porcji gruszek, a na wierzchu posypać kruszonką. Blachy jedna po drugiej piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Na 5 minut przed końcem pieczenia brzegi placków posmarować roztrzepanym żółtkiem. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: