Wykonanie
Słodycze z
daktyli nie potrzebują dodatkowego
cukru, obędą się też bez obróbki termicznej. Musisz jedynie wymieszać wszystkie pożądane składniki i gotowe! Tym razem rozpływająca się kostka z
daktyli,
bananów,
sezamu,
siemienia lnianego i
wiórków kokosowych. Przygotujesz ją w 15 minut. Ponieważ
banany rozrzedzają konsystencje, masę należy dobrze schłodzić przed podaniem. Smakuje nieziemsko, a przy tym jest zdrowa!***Sweets made out of dates don't require any additional sugar, you don't even have to bake them! All you must do is to mix your ingredients and that's it! This
time I'm offering you mouthwatering fudge made of dates,
bananas,
sesame, flaxseed and shredded coconut. It's ready in 15 minutes. For
bananas make everything less thick, you should refrigate it before serving. Tastes like heaven, besides it's really healthy!
Zdrowa kostka
daktylowo-bananowa1 kg pasty daktylowej (używam jej tylko dlatego, że mieszkam teraz w Jordanii. W Polsce kupowałam
suszone daktyle, zalewałam odrobiną
wody i rozgotowywałam - to w przypadku gdy nie macie robota kuchennego. Jeżeli takowy posiadacie, wystarczy wrzucić wszystko do miski, a robot
zrobi swoje.)3 dojrzałe
banany, pokrojone na kawałki1 łyżeczka esencji waniliowej3 łyżki
siemienia lnianego (opcjonalnie)1/3 szkl
sezamuwiórki kokosowe do obtoczenia1.
Siemię lniane i
sezam uprażyć na suchej patelni.2. Wymieszać wszystkie składniki (jeśli nie macie robota kuchennego, najlepiej zrobić to tłuczkiem do
ziemniaków).3. Wyłożyć do formy wysypanej wiórkami,posypać wiórkami z wierzchu, dokładnie ugnieść i wstawić do lodówki lub zamrażarki na parę godzin.4. Kroić przed podaniem.1 kg date paste (or dried dates. When I used to live in Poland I always boiled dates with water. But if you have decent kitchen appliances you can just place everything in the bowl and mix it!)3 ripe
bananas3 tbls flaxseed1/3 cup
sesame1 tsp vanilla essenceshredded coconut for sprinkling1. Roast flaxseed and
sesame seed on a dry pan.2. Mix dates,
bananas, flaxseed,
sesame and vanila.3. Sprinkle coconut on the bottom of your form, transfer date dough, even it and sprinkle coconut on the top. squeeze(compress) it with your hands.4. Refrigerate for few hours.5. Cut before serving.