ßßß Cookit - przepis na Dżem z czerwonej porzeczki

Dżem z czerwonej porzeczki

nazwa

Wykonanie

Sezon porzeczkowy w pełni, czas więc przygotować pyszny, aksamitny dżem, będący doskonałym źródłem witaminy C. Na zimę będzie jak znalazł.
Składniki:
3 kg czerwonej porzeczki,
2 opakowania cukru żelującego,
2 opakowania Żelfixu
Myjemy porzeczki i pozbywamy się ogonków. Następnie miksujemy owoc i przecedzamy, usuwając tym samym pestki i skórki. Dzięki temu uzyskamy aksamitną strukturę dżemu. Owoc wrzucamy na patelnię i gotujemy co najmniej przez 2 godziny. Po odparowaniu nadmiaru wody dodajemy cukier żelujący oraz Żelfixy i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kolejną godzinę. Gorący dżem przekładamy do słoików i odwracamy tak, by wieczko było na spodzie. Słoiki pozostawiamy w tej pozycji do całkowitego wystygnięcia.
SMACZNEGO!
Źródło:http://esencjawanilii.blogspot.com/2015/08/sezon-porzeczkowy-w-peni-czas-wiec.html