Wykonanie
Tym razem jako dodatek do indyjskiej
masali zrobiłam
chlebki naan.
Chlebki przygotowuje się bardzo szybko, są smaczne, świetnie uzupełniają indyjskie danie i są doskonałym zamiennikiem dla
ryżu. Można przygotować je zarówno z
mąki pszennej jak również z
mąki gryczanej albo orkiszowej. Smakują świetnie
czosnkiem albo
czarnuszką, ale
solo również są wyśmienite.SKŁADNIKI (na 4
chlebki)1 i 1/2 szklanki
mąki100 ml
mleka1 łyżka
olejuszczypta
soli1 łyżeczka posiekanego
czosnku1 łyżeczka
czarnuszkiOliwa z oliwekPRZYGOTOWANIE
Mąkę,
olej,
mleko i
sól wkładam do miski. Mikserem na niski obrotach miksuje aby składniki sie połączyły (aż powstanie "kruszonka"), następnie szybko zagniatam ciasto. Dzielę na cztery równe części. Rozwałkowuję. Jeden placek posypuję siekanym
czosnkiem, drugi
czarnuszką - składniki dociskam wałkiem, pozostałe dwa
chlebki pozostawiam bez dodatków (aby dzieciaki nie dłubały w nich paluszkami :) ). Gotowe
chlebki układam na blaszce i piekę około 6 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Po wyciągnięciu wierzch każdego
chlebka smaruje
oliwą z oliwek.