Wykonanie
Jesień zagościła na dobre, zrobiło się szaro, buro i ponuro. Nie wiem czy też tak macie, że człowiek czuje się ciężki, ospały i zmęczony. Pewnie też tak macie, bo w
sumie Ameryki nie odkryłam. Ja jednak postanowiłam się tej jesiennej chandrze przeciwstawić, bo kto to widział, żeby taka drobnostka psuła mi humor. Życie jest zbyt piękne, żeby skupiać się na szarościach, to od nas zależy w jakich kolorach upłynie nam dzień, tydzień, miesiąc, całe życie. Dlatego u nas w całym domu
stoją porozstawiane kolorowe i pachnące świece, w misce wylądowały
mandarynki,
banany i
limonki, a na parapecie w donicy pachnie
bazylia,
rozmaryn i
tymianek. Jest ciepło, kolorowo i pachnąco. W kuchni tez porobiłam porządki, na półce wylądowały
pomidory w puszcze,
kasze,
fasole i
suszone owoce.Nie wiem jak w Polsce, ale u nas 1 listopad, to Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu, więc w telewizji każdy program kulinarny prześcigał się w wymyślnych daniach bezmięsnych. Postanowiłam iść za ciosem i wprowadzić kuchnie wegetariańską do naszego domu. Oczywiście nie na stałe!!! W życiu! Sznupek po miesiącu wystawiłby mnie chyba na Allegro z dopiskiem - dostawa gratis, zwrotów się nie uwzględnia. Jednakże poważnie sobie porozmawialiśmy i zadecydowaliśmy, że trzy dni w tygodniu będziemy jedli
mięso, a w pozostałe dni
mięso będzie w naszej kuchni zakazane i dotyczy to każdego posiłku. A skoro ma być zdrowo, to koniecznie musi być wesoło i kolorowo. Z tej okazji mam dla Was parę bardzo smacznych przepisów. Coś na śniadanie, coś na obiad i coś na deser. Zainteresowani ? To zapraszam........Hummus
ogórkowo-
czosnkowySkładniki:1
ogórek2 puszki
ciecierzycy (odciśniętej z
wody)4 łyżki
oliwy2 ząbki
czosnkusok z 1
cytrynysuszony
kopereksól/pieprz do smakuWszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko i mamy przepyszną pastę na kanapki, lub do posmarowania tortilli. Można też zajadać łyżeczką i zagryzać
marchewką. Smacznie, zdrowo i kolorowo.
Dorsz w
trzech kolorach i pięciu smakach
Składniki: (4 osoby)4
filety z dorsza2
papryki czerwona2
papryki zielone1
cebula1 duża
marchewzielona
pietruszka ( do przybrania)1 puszka
pomidorów w całości4
liście laurowe1 łyżeczka
przyprawy 5 smaków1/2 łyżeczki
pieprzu kajeńskiego1/2 łyżeczki
kurkumysól/ pieprz/cukier do smaku
cytrynaolejRozgrzewamy dużą patelnię lub rondel, który nadaje się do podsmażania. Dodajemy z dwie łyżki
oleju lub
oliwy, następnie podsmażamy pokrojoną w piórka
cebulę, pokrojoną w paski
paprykę i startą na grubych oczkach
marchew. Dodajemy
liście laurowe,
przyprawę 5 smaków,
pieprz kajeński,
kurkumę i odrobinę
cukru i
soli do smaku. Smażymy przez parę minut na średnim ogniu.
Dorsza osuszamy dokładnie z
wody, skrapiamy
sokiem z cytryny i
pieprzymy. Odgarniamy farsz i układamy
rybę skórą do dołu, podsmażamy, polewamy całość zmiksowanymi
pomidorami i przykrywamy, dusimy pod przykryciem około 15 minut. Danie gotowe, można podawać z
ryżem,
kaszą,
kuskusem czy
ziemniakami. Nie zagęszczamy, nie przesalamy , nie dodajemy
kostek rosołowych, czy innych wspomagaczy. Jeżeli macie problem z nabyciem
przyprawy 5 smaków, można zmieszać
cynamon z
kminem rzymskim i dodać do farszu z dwa
goździki - nie jest to dokładny skład, ale sprawdza się w tym przepisie.
Ryba jest aromatyczna i delikatna w smaku. Smacznie, zdrowo i kolorowo.
Składniki:4
banany1 szklanka
płatków owsianych4 łyżki
wiórków kokosowych1 łyżka
mioduBanany rozgniatamy widelcem na paćkę, dodajemy szklankę
płatków, wiórki i
miód. Mieszamy wszystko dokładnie, nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem i spłaszczamy do 0.5 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika(180C) na 20 minut. Po 15 minutach możemy wysunąć blachę i posypać dodatkowo wiórkami i polać odrobiną
miodu.
To jest moja wersja tych
ciasteczek. Koleżanka, od której dostałam przepis nie dodaje
miodu, ale dodaje jeszcze
bakalii lub
suszonych owoców, robi też z
cynamonem.
Powiem szczerze, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona smakiem i to, że nie są suche i można je sobie bezkarnie ciamkać podczas oglądania filmu, bo przecież nic nie pójdzie w biodra.No właśnie, parę godzin temu zmieściłam zdjęcie
ciasteczek na fejsbuku, z dopiskiem - "
ciasteczka od których ubywa w biodrach, a przybywa w cyckach" i nawet nie
będę Wam opowiadać co tam się dzieje i jaki był odzew, wyprzedaż w londyńskim domu towarowym Harrods to pikuś. Ja nie wiem, czy to dobrze, że zdradziłam Wam przepis, przecież mogłam wystawić na sprzedaż i wysyłać za pobraniem, wreszcie zarobiłabym na ten dom z basenem na Arubie.Kochani, jeżeli chcecie więcej zdrowych i kolorowych przepisów, albo chcecie zarezerwować sobie miejsce na naszej sofie, lub przy naszym
stole to koniecznie i bez krępacji.....Przytul Sznupka na FaceBookuPrzytul Sznupcię na FaceBooku