Wykonanie
Kiedyś gotowanie po azjatycku traktowałam jak wyzwanie. Wszystkie te przepisy wyglądały bardzo skomplikowanie, przykładałam się do tego strasznie i zajmowało mi to dużo czasu.Tak było kiedyś. Moja tajska koleżanka wytłumaczyła mi, że tajska, czy tez azjatycka kuchnia, którą uwielbiają tysiące smakoszy na naszej
planecie , to kuchnia biedaków, gotowało się szybko, bo opał był w cenie, często go brakowało ,gotowało się w jednym garnku z tego samego powodu , dla oszczędności. Gotowało się z tego co się miało pod ręką, albo co pod ręką miała sąsiadka.;), gotowało się z tego, co dało morze, z tego co się znalazło w buszu, pod kamieniem:).Czyli pełna improwizacja! To co lubię najbardziej.Skoro nie mam składników na Pad Thai to zrobię
kurczaka w
bambusie. Szybko i bardzo smacznie, najwięcej czasu zajmuje gotowanie
ryżu. Zapraszam:)
Składniki (na 2-4 osoby)2 duże
piersi z kurczaka2
czerwone cebulemieszanka chińska warzywna
pędy bambusa w puszce
marchewkaczosnekimbirsos sojowysos ostrygowykostka rosołowa wołowa
brązowy cukierpieprz kajeńskizielona
limonkakurkuma,
chiliSzatkujemy 4 ząbki
czosnku, 2 plastry
imbiru, 2
czerwone cebule i wkładamy na rozgrzanego suchego woka lub głęboką patelnie. Czekamy az się trochę podpraży, zapach
czosnku ma nam włazić do oczu ,uszu , a nawet do szafy, dopiero wtedy dolewamy trochę
oliwy i mieszamy energicznie. Dodajemy pociętą w paski
marchewkę. łyżkę
brązowego cukru,
kostkę rosolową, dodajemy
pieprz kajeński. Jak już nam się
cebulka ładnie zeszkli, to dodajemy pociętego
kurczaka w cienkie plastry (można tez użyć
schabu) Smażymy
kurczaka , jak juz się zarumieni, dodajemy tak z dwie, trzy garści mrożonki chińskiej.Smażymy przez chwile i dodajemy
sosu sojowego i
pędy bambusa. Musimy pamietać , żeby
bambusa dobrze wycisnać z
wody.Dodajemy trochę
wody, parę łyżek
sosu ostrygowego i z dwie łyżki
soku z limonki. Mieszamy przez chwilę i ściągamy z ognia. Gotowe, smacznego:)
Ryz gotujemy na sypko, dodajemy po dwie szczypty
kurkumy i
chili. Sos będzie łagodny, wiec ryz może być lekko ostry, do tego uzyskamy fajny kolor.