Wykonanie
Za oknem znowu szaro... A w domu grillowanie...Niedzielny obiad...
Karkówka z grilla w przepysznej marynacie z pieczonym
ziemniakiem i
zieloną sałatą..Poezja...Składniki:(dla 2 osób)- 2 plastry karczku o grubości ok 1.5cm- 2
ziemniakiMarynata do
mięsa:- 2 łyżeczki
majeranku- 1 łyżka
wegety- 1 łyżeczka mielonego
pieprzu- 1 łyżeczka mielonej
ostrej papryki- 1/2 łyżeczki
papryczki jalapeno (u mnie suszona)- 1/2 główki
cebuli posiekanej w drobną kostkę- 3 ząbki
czosnku drobno posiekanego- 5-6 łyżek
oleju rzepakowegoWykonanie:
Mięso umyć przełożyć do miski. Dodać
przyprawy,
cebulę,
czosnek oraz
olej. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 3h. Polecam pozostawienie
mięsa na całą noc.
Ziemniaki umyć, włożyć do garnka i zalać zimną
wodą. Gotować ok.20minut. Następnie odcedzić, zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku kolejne 15-20minut w temperaturze 200°C.W międzyczasie rozgrzać grill i ułożyć na nim zamarynowane
mięso. Grillować ok.10-12 minut, aż w środku będzie miękkie.
Ziemniaki wyjąć z piekarnika, odwinąć z foli. Z wierzchu posypać
solą oraz położyć odrobinę
masła.Wszystkie składniki ułożyć na talerzu. Podawać z ulubioną
sałatką.Gotowe. Smacznego.