ßßß
SKŁADNIKI20 dag masła lub margaryny;3/4 szklanki cukru (może być brązowy);3/4 szklanki miodu;2 łyżeczki przyprawy do pierników;1 łyżka kakao;3 jajka;1 szklanka ciemnego piwa (dałam Karmi);2, 5 szklanki mąki pszennej;1,5 łyżeczki sody;0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.WYKONANIEW garnku rozpuszczamy masło/margarynę, dodajemy cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika. Wszystko mieszamy i czekamy, aż cukier się rozpuści. Wlewamy piwo i zagotowujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy 2 szklanki mąki (0,5 szklanki dodajemy później). W misce ubijamy jajka i dodajemy je do masy z piwem, mieszamy. Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą. Ciasto wlewamy do blaszki (20x23 cm) i pieczemy około 50 minut w 170 stopniach. Smacznego!
A tak wygląda teraz moja Adunia :)