ßßß
SKŁADNIKI2 szklanki maki pszennej;0,5 szklanki cukru pudru;25 dag masła lub margaryny;2 łyżeczki proszku do pieczenia;4 żółtka;około 1,5 kg jabłek;ewentualnie cynamon.WYKONANIEMąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, żółtka, masło i proszek. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną ciut większą wykładamy dno blaszki 23x25 cm. Jabłka obieramy, ścieramy je na tarce jarzynowej i próżymy. Możemy troszkę je osłodzić. Ja tego nie robię, ponieważ lubię jak ciasto jest troszkę kwaskowe. Jabłka układamy na cieście, jeżeli są zbyt rzadkie można podsypać je bułką tartą lub kasza manną. Na wierzch rozwałkowujemy druga część ciasta. Posypujemy grubym cukrem. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Życzę miłego jabłkowania :).