ßßß Cookit - przepis na Pierwsze urodziny bloga i tarta czekoladowa

Pierwsze urodziny bloga i tarta czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj Siaśkowe Gotowanie obchodzi swoje pierwsze urodziny. Już od roku dzielę się z wami przepisami. Są miesiące kiedy jest ich więcej, są też takie w których jest ich mniej. Wciągnęłam się. Nie jest to też blog typowo kulinarny, dzielę się tutaj w jakimś stopniu moim życiem, które przez ten rok się ogromnie zmieniło. I dalej się zmienia, ewoluj ę wraz z blogiem.
I choć często nie jestem zadowolona ze zdjęć, to ogromie się cieszę w chwilach kiedy czytam komentarze i dostaję mejle, że coś Wam smakowało.
Z każdym kolejnym Lubię to na f acebooku wiem, że komuś przydaje się ten blog.
Na tarte złożył u mnie zamówienie brat. Miała być inna. Jednak masa wyszła mi za rzadka i trzeba ją było przerabiać na budyniową. Wyszło bardzo czekoladowo. Dałam więcej czekolady gorzkiej i dla mnie było w sam raz, ale już mój brat narzekał, że jest odrobinę za gorzka. Wszystkim się nie dogodzi.
Czekoladowa tarta
200g mąki pszennej
50g kakao
60g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka lodowatej wody
125g masła
nadzienie
150g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej
500ml śmietany kremówki
50g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej (odrobina wody do rozrobienia)
* lentylki, m&m`sy
Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać żółtko, masło i posiekać drobno składniki. Podlać zimną wodą. Zagnieść ciasto, gdyby się za bardzo kleiło dosypać mąki. Zawinąć w woreczek i wstawić na 30min do zamrażarki .
Po tym czasie. Formę na tartę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć papierem do pieczenia i przygnieść fasolą/grochem/sztućcami. Piec 15 min w 180stopniach.
Wyciągnąć z piekarnika wyrzucić fasolkę i pon ownie piec aż się lekko zarumieni.
Kremó wkę zagotowujemy z cukrem pudrem, dodać połamaną czekoladę. Mąkę i żółtko rozpuścić w odrobinie wody. Kremówkę postawić na mały gaz i wlać budyń. Mieszać do zgęstnienia masy.
Na ostudzone ciasto wylewamy czekoladowy budyń. Studzimy i ozdabiamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2012/12/pierwsze-urodziny-bloga-i-tarta.html