ßßß Cookit - przepis na Syrop miętowy

Syrop miętowy

nazwa

Wykonanie

Do lodów, herbaty, pankejków, jogurtu, owsianki, drinków. Do wszystkiego.
Słodki, miętowy, orzeźwiający.
Kolor może nie jest tak ładny jak jego sklepowe, sztucznie barwione odpowiedniki, ale nadrabia smakiem.
Mój wyszedł troszeczkę za rzadki. Widocznie dałam odrobinę za mało cukru. Tutaj podaję jego zwiększoną ilość. Jak jeszcze dostanę mięte to robiąc również ją zwiększę.
300g świeżej mięty
1 i 1/2 szkl cukru
3 szkl wody
Mięte opłukać. Wodę zagotować z cukrem i dodać mięte. Chwilę gotujemy na małym ogniu (10min). Przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście godzin. Usuwamy mięte, zagotujemy i rozlewamy do słoiczków/szklanych buteleczek i pasteryzujemy.
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2012/09/syrop-mietowy.html