ßßß Cookit - przepis na Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

nazwa

Wykonanie

Przepis na powidła miałam wstawić już kilka dni temu. Najpierw miał być on, a dopiero później Nutella śliwkowa . Ponieważ bazą na nutellę były właśnie powidła. Ale w tedy zostałam poproszona o czekoladową wersję. Obie są pyszne! Idealne na kanapkę, do placków i naleśników, możemy nimi nadziać muffiny, bułki czy wyjeść łyżeczką prosto ze słoiczka!
Słodkie mimo braku dosładzaczy, zdrowe, a przede wszystkim domowe.
Powidła śliwkowe
3kg wydrylowanych śliwek
1 łyżka octu
Umyte i wypestkowane śliwki przekładamy do garnka. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na samym początku dodajemy łyżkę octu, dzięki niemu śliwki zachowają ładny kolor. Gotujemy minimum 4 godziny. Do całkowitego rozpadnięcia się węgierek. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.
Smacznego
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2012/09/powida-sliwkowe.html