Wykonanie
Certa to rodzaj
ryby z rodziny karpiowatych, ma smaczne
mięso, ale niestety dla cierpliwych smakoszy ze względu na dużą ilość małych ości.
Składniki:certa
cebulamasłoprzyprawa do rybsok z cytrynyŚwieżą, oczyszczoną certę natrzeć
solą, wstawić no lodówki na noc.Przygotować rękaw do pieczenia ułożyć w nim nasze certy, do środka włożyć kilka plasterków
cebuli. Na wierzch posypać pokrojoną w kostkę
cebule, nałożyć plasterki
masła, i obsypać
przyprawą do ryb.
Zamknąć rękaw, wstawić do piekarnika na 30 minut i piec w 180 stopniach.Po upieczeniu skropić
sokiem z cytryny.
Rybka jest smaczna, moim zdaniem lepsza niż
karp.Dostałam je od taty zapalonego wędkarza, a tu jego puchary zdobyte na różnych zawodach wędkarskich.