ßßß Cookit - przepis na Lody miętowe

Lody miętowe

nazwa

Wykonanie

Raz na jakiś czas trzeba, po prostu trzeba zrobić domowe lody. Te ułatwiają tą misję- nie wymagają użycia maszynki, ponieważ powstały na bazie ubitej kremówki. Są na prawdę dobre, takie śmietankowo-miętowe, zebrały rewelacyjne opinie konsumentów^^. Można poszaleć i dodać do nich posiekaną czekoladę, ja uznałam, że i bez tego będą wystarczająco rozpustne. Nie potrzeba do nich upałów, sprawdzą się w każdą pogodę.
Inspiracja.
około 10 listków świeżej mięty
500 ml śmietany kremówki
3 żółtka
60 g cukru
około 5 łyżek syropu miętowego (ew. likier miętowy, krople miętowe dla uzyskania koloru i aromatu)
Miętę drobno siekamy i sparzamy w szklance łyżką wrzątku. W dużej misce ubijamy żółtka z cukrem, do białości. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Partiami dodajemy ją do ubitych żółtek, delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy listki mięty, syrop miętowy, znowu delikatnie mieszamy, zamrażamy (nie wymagają ingerencji w trakcie) i po kilku godzinach cieszymy oko i podniebienie.
Źródło:http://nakladajcieszalate.blogspot.com/2013/08/lody-mietowe-bez-maszynki.html