Wykonanie
Ratafię tutti frutti robimy przez całe wakacje, stopniowo dodając nowe
owoce. Przez całą jesień leżakuje, w zimie możemy zapakować na prezent, albo wypić :)SKŁADNIKI:ok.2 kg
owoców :
poziomki,
truskawki,
maliny,
jeżyny,
jagody,
agrest,
porzeczki,
morele,
wiśnie,
czereśnie,
śliwki,
jabłka i
gruszki (ze skórką),
owoce cytrusowe (bez skórki i pestek),
ananas,
arbuz,
melon,
owoce suszone (
rodzynki,
śliwki,
figi,
daktyle)1 kg
cukru1 szklanka
wody2 l
spirytusuSpirytus rozcieńczyć 1 l
wody. Wymyte
owoce wsypywać do gąsiorka partiami. Każdą partię zalewać
spirytusem,tak aby
owoce były przykryte. Od czasu do czasu zamieszać. Płyn znad
owoców zlać.
Owoce zasypać 1/2 kg
cukru i odstawić, aby puściły sok. Pozostały
cukier rozpuścić w szklance
wody i połączyć z
nalewem znad
owoców. Dolać
syrop z
owoców. Wymieszać, przefiltrować i odstawić na 3 miesiące.