ßßß Cookit - przepis na OWOCE ZAPIEKANE W BITEJ ŚMIETANIE

OWOCE ZAPIEKANE W BITEJ ŚMIETANIE

nazwa

Wykonanie

Deser ten można przygotować z różnych owoców - surowych albo z puszki - najlepszy chyba, jest z brzoskwiń z puszki. Jest szybki i smaczny. Z soku z owoców, śmietany i cukru tworzy się sos. Z cukru tworzy się chrupiąca skorupka.
SKŁADNIKI:
1 puszka brzoskwiń
250 ml śmietany 30%
4 łyżki brązowego cukru
Brzoskwinie odsączyć z syropu. Śmietanę ubić, bez dodatku cukru. Brzoskwinie ułożyć w naczyniu do zapiekania, pokryć śmietaną, włożyć do lodówki na kilka godzin. Owoce wyjąć z lodówki, odstawić na kilka minut, posypać równą warstwą cukru. Naczynie wstawić pod opiekacz w piekarniku. Zapiekać 5-10 minut w temperaturze 150 stopni C, przy uchylonych drzwiczkach - do rozpuszczenia cukru.
Źródło:http://dobraksiazkakucharska.blogspot.com/2014/11/owoce-zapiekane-w-bitej-smietanie.html