ßßß Cookit - przepis na SYROP MORELOWY

SYROP MORELOWY

nazwa

Składniki

Wykonanie

Chociaż morele nie są zbyt soczyste, można z nich jednak przygotować syrop. Syrop można wykorzystać do deserów lub rozcieńczyć z wodą i pić.
SKŁADNIKI:
1 kg dojrzałych moreli
1 szklanka cukru + 1 1/2 szklanki cukru na każde 600 ml soku
1/2 szklanki wody
Morele umyć, usunąć pestki, włożyć do garnka i zagotować ze szklanką cukru i wodą. Gdy morele rozgotują się, przełożyć je do sitka wyłożonego podwójną warstwą gazy, i przecedzić. Nie wyciskać. Do powstałego soku dodać cukier i podgrzewać mieszając, do rozpuszczenia cukru. Przelać do wyparzonych słoików lub butelek. Zapasteryzować (ok.25 minut).
Źródło:http://dobraksiazkakucharska.blogspot.com/2013/07/syrop-morelowy.html