ßßß
Moje pierwsze tegoroczne pierniczki, pierniczki, które zostały już dawno rozdane i zjedzone. Każdy dzień grudnia smakuje mi słodko-cynamonowo, w tym roku jest wyjątkowo, tak, jak sobie zaplanowałam. Święty Mikołaj przyniósł mi najsłodsze prezenty, a na dodatek udało mi się nawet zobaczyć jego renifery! Grudzień jest zdecydowanie moim ulubionym miesiącem i kocham w nim wszystko. Może być nawet zimno :-)Na podstawie przepisu z książki "Ciasta domowe" Barbary Bytnerewiczowej★ Pierniczki całuski ★Składniki:1/2 szkl. miodu1/4 szkl. cukru, można dać nawet mniej1 jajko1/4 szkl. śmietany1/2 łyżeczki sody2 opakowania przyprawy do piernika1/2 łyżeczki mielonych goździków2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki mielonego kardamonutyle mąki, ile zabierze płyn+ lukierDo wszystkich składników dodawać po trochu tyle mąki, żeby powstało ciasto, które będzie się dało rozwałkować. Wykrawać pierniczki i piec je w piekarniku nagrzanym do 180 °C do 15 minut.Pierniczki wychodzą bardzo twarde, więc najlepiej je polukrować i zamknąć w puszce z kawałkami jabłka na 1-2 dni. Wtedy idealnie zmiękną i nabiorą lekko owocowego posmaku.