Wykonanie
Główny składnik
dżemu to oczywiście
ananas, ale dołożyłam też skórkę z jednej
pomarańczy. Lubię słodkie
dżemy więc takie połączenie bardzo mi odpowiada. Ze skórki można zrezygnować. Można również zmniejszyć ilość
cukru.Składniki starczą na dwa słoiczki po ok. 450 gram
Składniki:1
ananasskórka z jednej
pomarańczy1/2 kg.
cukru1/2 szklanki
wodyNajpierw należy przygotować
ananasa. Odciąć liście wraz z 1 cm
owocu.
Potem odciąć ok. 1,5-2 cm dołu
ananasa. Obrać trzymając go w pionie odcinając skórę nożem od góry do dołu. Pokroić
owoc w pionie na 4 części i usunąć głąb. Następnie skroić
owoc na małe kawałeczki.Zetrzeć sparzoną skórkę z
pomarańczy na dużych oczkach lub obrać
owoc i pokroić skórkę w piórka lub drobno posiekać.Teraz należy przygotować
syrop: zagotować 1/2 szklanki
wody z 1/2 kg
cukru po czym przełożyć
ananasa do
syropu i mieszając od czasu do czasu gotować 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dołożyć skórkę z
pomarańczy i gotować kolejne 15 minut.Po zagotowaniu zmiksować całość mikserem z końcówką do rozdrabniania. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pozostawić do góry nogami do wystygnięcia.Smacznego :)