Wykonanie
Osobiście uwielbiam
kawę, nie wyobrażam sobie poranka ani dnia bez kubka gorącej
kawy. Moją ulubioną jest caffe latte, czyli po prostu
kawa z mlekiem. Mój przepis:Składniki:1/3 szklanki
mlekafiliżanka
espressowysoka szklanka do caffe latte
Do szklanki nalewamy
mleka i spieniamy za pomocą ekspresu ciśnieniowego. Cały trik polega na tym, aby na tyle szybko spienić
mleko, żeby całe się nie podgrzało. Gdy
mleczna piana osiągnie już wysokość 2/3 szklanki - ostrożnie dolewamy
espresso. Należy to robić delikatnie, jednym strumieniem. Trójwarstwową
kawę otrzymamy, gdy dobrze spienimy
mleko - tzn, że pomiędzy
espresso a dolną i górną partią
mleka będzie różnica temperatur.
Mniam! Moje ulubione caffe latte. Najbardziej lubię właśnie to spienione
mleko i za każdym razem, gdy jestem w jakimś lokalu po raz pierwszy i zamawiam caffe latte, wierzę, że tym razem to będzie ideał. Ale niestety to zdarza się rzadko, ale się zdarza. Osobiście
mogę polecić prawie idealne latte w Mandali w Warszawie.