Wykonanie
Nieeebo.....Tyle w tym temacie. Nigdy nie przypuszczałam, że domowej roboty
pudding ryżowy będzie tak wspaniały i aż o tyle przerośnie smak kupnych ;) ale to chyba normalka że wszystko co domowe jest najlepsze.
Na 2 porcje potrzebujecie:30g
ryżu300ml
mleka +50 ml
mleka60ml
wody3 łyżeczki budyniu
śmietankowego3 łyżeczki
wiórków kokosowych2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
syropu kokosowego(taki do koktajli/kawy, ale i bez niego będzie pyszne)1/2 łyżeczki
oleju kokosowego1 łyżka
płatków migdałowych1 kostka
gorzkiej czekoladyDo garnuszka z grubym dnem wlewamy 300ml
mleka i
wodę, dodajemy
ryż. Zagotowujemy, gaz zmniejszamy do minimum, przykrywamy garnek i gotujemy około pół godziny, czasem mieszając. Kiedy
ryż się rozklei dodajemy do niego
wiórki kokosowe,
olej kokosowy,
cukier i
syrop kokosowy, gotujemy jeszcze chwilę. W dodatkowych 50 ml
mleka rozrabiamy
śmietankowy budyń i zaciągami nim nasz
pudding. Przekładamy do miseczek lub pucharków, obsypujemy
płatkami migdałów i odrobin startej
gorzkiej czekolady.Zapewniam, że
pudding ten zachwyci miłośników
mlecznych specjałów. Jest bardzo delikatny, kremowy, lekki i o aksamitnej konsystencji i aromatycznym smaku.Niebooo.....