ßßß
1 lub 1,5 szklanki przegotowanej wody3 lub więcej łyżek cukru (w zależności jak słodki lubicie tort)2 lub 3 łyżki soku z cytryny1 kieliszek wódki lub 2 łyżki spirytusu.Wszystkie składniki połączcie i odstawcie do wystudzenia.Ilość składników możecie dowolnie modyfikować w zależności od smaku.Nie przesadzajcie tylko z alkoholem bo tort musi mieć delikatny śmietankowy smak.Teraz zabieramy się za kremPotrzeba:1/2 l śmietany 30 lub 36% tłuszczu.(jeżeli chcecie zrobić dekoracje tortu tylko z bitej śmietany zwiększcie ilość śmietany do 3/4 l.)2 lub 3 śmietan fix lub 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance gorącej wody, (dodawać do ubitej śmietany ,wystudzone).1/2 szklanki cukru pudru (można zmniejszyć lub dowolnie zwiększyć ilość cukru w zależności od upodobań)1 słoik dżemu brzoskwiniowegoŚmietanę ubijamy mikserem pamiętając, że ubijanie zaczynamy od najszybszychobrotów miksera a kończymy na wolniejszych.Śmietana musi być dobrzeschłodzona w lodówce wtedy szybciej się ubije. Pod koniec ubijania dodajemycukier i śmietan fix lub żelatynę .Całość dokładnie ubijamy mikserem nawolnych obrotach i krem mamy gotowy. Do kremu można też dodać cukierwaniliowy, 2 łyżki soku z cytryny.Potrzebny jeszcze będzie 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego.Biszkopt dzielimy na trzy części .Pierwszą część nasączamy ponczem,rozsmarowujemy na niej dżem brzoskwiniowy przykrywamy drugim blatembiszkoptu, znowu nasączamy ponczem, kładziemy krem z bitej śmietany około1/2 całości kremu .Przykrywamy trzecim blatem biszkoptu, nasączamy goponczem, wykładamy na wierzch krem śmietankowy, boki tortu smarujemykremem z bitej śmietany. Całość dowolnie dekorujemy albo pozostałą bitąśmietaną albo dowolnymi ulubionymi owocami.Boki tortu można posypać płatkami migdałowymi , białą czekoladą, lub szprycądo tortów nałożyć fantazyjne wzorki z kremu z bitej śmietany.Tort trzeba koniecznie schłodzić co najmniej przez trzy godziny w lodówceprzed podaniem.Życzę smacznego !!!Jeżeli Macie pytania zapraszam rozwieję Wasze wątpliwości.