ßßß
Nutella - kto jej nie lubi? Orzechy plus kakao plus mleko to jak dla mnie połączenie idealne. Wiadomo, że ta sklepowa nutella z orzechami ma niewiele wspólnego za to zawieta mnóstwo tłuszczu i cukru. Nie tak jak ta domowa, w której smak orzechów jest dobrze wyczuwalny a smak czekolady bardzo intensywny.Składniki:1 tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100 g o zawartości kakao min. 70%)3/4 szklanki mleka zagęszczonego120 g orzechów laskowych3 łyżki brązowego cukru (może być więcej - kwestia upodobań; z tej proporcji nutella wyjdzie mało słodka)Czekoladę, mleko oraz cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej (dobra instrukcja jak to zrobić znajduje się TUTAJ). Orzechy mielimy w blenderze - im drobniej tym lepiej. Kiedy masa czekoladowa nieco przestygnie dodajemy ją do blendera do orzechów i miksujemy na gładką masę. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego! :)