ßßß

Ta zapiekanka makaronowa to kolejne danie, w które trzeba włożyć nieco więcej pracy i jego przygotowanie nie jest tak szybkie ale za to bardzo proste. Do zapiekanki użyłam makaronu pełnoziarnistego, warzyw takich jakie akurat miałam plus żółty ser, śmietana i duża ilość przypraw, zwłaszcza ziół prowansalskich. Danie to można dowolnie modyfikować ale mi połączenie składników tu przedstawionych odpowiada idealnie :)Składniki:1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego (400g)1 opakowanie pieczarek1 duży brokuł2 zielone papryki2 cebule2 ząbki czosnkukostka sera (ilość wg uznania)1 duża śmietana 18% (400g)masło (do smażenia)zioła prowansalskiepieprzsólW pierwszej kolejności gotujemy makaron al dente. Ja użyłam kokardek Lubelli z pełnego ziarna ale może to być też inny rodzaj. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie parzymy brokuła i odstawiamy do ostygnięcia. Pieczarki kroimy w cienkie plastry, paprykę w kostkę, cebulę w piórka, brokuły po ostygnięciu kroimy w mniejsze różyczki i wyciskamy czosnek. Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy na niej masło. Następnie wykładamy na nią przygotowane wcześniej warzywa i podsmażamy i dusimy na małym ogniu przez kilka minut. W międzyczasie ścieramy żółty ser na tarce, pilnując żeby warzywa się nie przypaliły. Kiedy warzywa na patelni są już miękkie i puściły trochę soku dodajemy do tej mieszanki śmietanę i porządnie przyprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Na wcześniej przygotowany makaron kładziemy starty żółty ser i zalewamy całość równomiernie warzywami ze śmietaną. Zamykamy naczynie żaroodporne i wstawiamy je do piekarnika na 180st. C na 20 minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Smacznego! :)