Wykonanie
Pyszny i prosty w wykonaniu deser,do którego pasują najrozmaitsze dodatki -od
sosów karmelowych,
czekoladowychpo bardziej wyraziste -
owocowe.Składniki na 5 porcji po 100ml:50 g
cukru1
laska wanilii75 ml
mleka 3,2%425 ml
śmietanki 30%60 ml wrzątku2 łyżeczki
żelatynyWlewamy do rondelka
mleko, kremówkę,
cukier, wydłubane z
wanilii ziarenka oraz rozcięte strąki. Całość podgrzewamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Po zagotowaniu wyjąć strąki
wanilii.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy do rondelka ze
śmietanką.Rondelek wstawiamy do naczynia wypełnionego zimną
wodą i co kilkanaście minut mieszamy aż do momentu, gdy mikstura zacznie lekko się ścinać.Przelewamy
śmietankę do niewielkich foremek o pojemności 100 ml lub większych, najlepiej jeśli są to foremki silikonowe. Każdy pojemnik przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki aby masa się schłodziła.Sos
czekoladowy:pół tabliczki
gorzkiej czekolady (można również użyć
mlecznej)5 łyżek słodkiej
śmietankiŚmietankę wraz z połamaną na kawałki
czekoladą rozpuścić w kąpieli
wodnej.Schłodzone panna cotty wyjmujemy w pojemników* na talerzyki i polewamy sosem
czekoladowym, dekorujemy
malinami.Smacznego!* gdyby były problemy z wyjęciem deseru z pojemników, można na chwilę pojemnik zanurzyć w ciepłej wodzie, ale nie za długo gdyż
śmietanka szybko się rozpuszcza.