ßßß
Pyszny i prosty w wykonaniu deser,do którego pasują najrozmaitsze dodatki -od sosów karmelowych, czekoladowychpo bardziej wyraziste - owocowe.Składniki na 5 porcji po 100ml:50 g cukru1 laska wanilii75 ml mleka 3,2%425 ml śmietanki 30%60 ml wrzątku2 łyżeczki żelatynyWlewamy do rondelka mleko, kremówkę, cukier, wydłubane z wanilii ziarenka oraz rozcięte strąki. Całość podgrzewamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Po zagotowaniu wyjąć strąki wanilii.Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy do rondelka ze śmietanką.Rondelek wstawiamy do naczynia wypełnionego zimną wodą i co kilkanaście minut mieszamy aż do momentu, gdy mikstura zacznie lekko się ścinać.Przelewamy śmietankę do niewielkich foremek o pojemności 100 ml lub większych, najlepiej jeśli są to foremki silikonowe. Każdy pojemnik przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki aby masa się schłodziła.Sos czekoladowy:pół tabliczki gorzkiej czekolady (można również użyć mlecznej)5 łyżek słodkiej śmietankiŚmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej.Schłodzone panna cotty wyjmujemy w pojemników* na talerzyki i polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy malinami.Smacznego!* gdyby były problemy z wyjęciem deseru z pojemników, można na chwilę pojemnik zanurzyć w ciepłej wodzie, ale nie za długo gdyż śmietanka szybko się rozpuszcza.