Wykonanie
Wczoraj odwiedziła mnie Teściowa. Postanowiłam z tej okazji upiec ciasto. Zdecydowałam się na przepis, który dostałam od Babci (i wychodzi w 99.99%, a jak wiadomo ja i wypieki jakoś nie żyjemy w zgodzie). Ciasto bardzo szybko się przyrządza, można go upiec z sezonowymi
owocami (polecam
truskawki i
rabarbar), albo z
bakaliami, polane
czekoladą:) Mniam! Ciasto wyszło pyszne, niezbyt słodkie i podbiło
serca naszych gości (i psa, który był szybki jak błyskawica i porwał kawałek z talerza;).
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej poznańskiejOpakowanie
margaryny1 szklanka
cukru4-5
jajek2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 kg
owocówJajka miksujemy z
cukrem.Dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia.
Margarynę stapiamy i ostudzoną dodajemy do
mąki. Miksujemy.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i kładziemy
owoce.Pieczemy 50-60 min w 150 st. C.Smacznego!