Wykonanie
Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak przerośnięta wersja znanego nam wszystkim
banana - słusznie, bo z botanicznego punktu widzenia, to
owoce tego samego gatunku. Jednak różnicę poczujemy gdy tylko dotkniemy jego skórki - twarda, trudna do obrania, w kolorach od zielonego, przez żółty do czarnego. Jeśli już jednak uda nam się go otworzyć i nieświadomi spróbujemy surowego miąższu - smak który poczujemy będzie raczej smakiem surowych
ziemniaków niż popularnego
owocu - bohaterem dzisiejszego wpisu jest bowiem mało znany w Polsce
banan warzywny .
Zacząć należy od wyjaśnienia nazwy, gdyż jak wiele egzotycznych produktów nie ma ona powszechnie przyjętego odpowiednika w
języku polskim. W
języku angielskim warzywo to (tak, warzywo, gdyż takie ma zastosowanie w kuchni, o czym za chwilę) określane jest jako plantain w odróżnieniu od słowa
banana . W obszarze hiszpańskojęzycznym, gdzie często stanowi podstawę diety, wszelkie odmiany
bananów (a jest ich całe mnóstwo!) nazywa się zbiorczo mianem pl á tano z dodatkowymi określeniami na poszczególne rodzaje. W
języku polskim czasem można się spotkać z określeniem "platan" - ale tej nazwy zwykło używać się w odniesieniu do rodzaju drzew popularnych na południu Europy (choć można też znaleźć w Polsce) z charakterystyczną korą, natomiast " plantan ", czyli spolszczenie angielskiej nazwy brzmi nieco nienaturalnie.pl á tano verde (a nawet samo verde):
banan najmniej dojrzały, o zielonej i twardej skórze i twardym, jasnym miąższu, zupełnie niesłodki. Nadaje się do spożycia wyłącznie po obróbce termicznej. Można je smażyć, gotować, piec, przygotowywać puree, nadają się jako dodatek do
mięs i ostrych
sosów. To właśnie ten rodzaj używa się do przygotowania słynnych tostones (przepis wkrótce).maduros : ich nazwa znaczy tyle, co "dojrzałe". Ich skórka jest miększa (jeśli jednak jest zbyt miękka, nie kupujmy takiego
banana), a im ciemniejsza, tym
banan jest słodszy.Również mają szerokie zastosowanie w kuchni, lepiej łączą się słodkimi
smakami niż
ostrymi, najczęściej są smażone lub pieczone. Najsmaczniejsze, gdy skórka jest niemal całkowicie czarna - łatwo się wtedy obiera, miąższ jest bardzo słodki, ma atrakcyjny żółto-
pomarańczowy i intensywny aromat, stanowią bazę pysznych deserów, ale nie nadają się do jedzenia na surowo! Najlepiej kupić twardego
banana i pozwolić mu spokojnie dojrzeć na szafce w kuchni.Zielone
banany warzywne mogą wydawać się trudne do obrania, jest jednak na to prosty sposób, który przedstawię krok po kroku: z obu stron należy odciąć końcówki
bananaostrym nożem dokonujemy dwóch nacięć wzdłuż skórkipodważamy kciukiem skórkę na końcu
banana i energicznym ruchem przesuwamy palec w dół, dzięki
czemu odejdzie pierwsza cześć skórkireszta skórki powinna dać się obrać bez problemu ręcznie, można dokonać dla ułatwienia jeszcze jednego nacięcia. Nie obierajmy
banana warzywnego nożem!po obraniu można
banany pokroić i włożyć do osolonej
wody do czasu aż będą nam potrzebne, dzięki temu nie stracą koloru
Ze względu szerokie i różnorodne zastosowanie tego warzywa, z pewnością różne przepisy będą się stopniowo pojawiały na blogu. Zachęcam do eksperymentów!