Składniki:4 filety z kurczakałyżeczka przyprawy do drobiuSos:1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek2 łyżki soku z cytrynyłyżeczka skórki otartej z cytryny3 łyżki płynnego miodupłaska łyżeczka mielonego imbiruszklanka śmietany kremówkiWykonanie:Opłukane,osuszone piersi z kurczaka nacieramy dość obficie przyprawą do drobiu z mieszaną z dużą szczyptą soli i pieprzu i odkładamy na 10 minut w chłodne miejsce.Przygotowujemy sos: śmietanę lekko ubijamy z sokiem z cytryny, dodajemy miód, sok z jabłek i imbir. Na niewielkiej ilości oliwy smażymy porcje z kurczaka, rumieniąc z obu stron. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałym ze smażenia tłuszczem, zalewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 150 st.). Wyjmujemy, gdy wierzch się lekko zarumieni a boki będą odstawały od formy. Podajemy z ziemniakami puree lub chrupiącymi frytkami.