ßßß
Jutro środa popielcowa także ryba podana na obiad wpasuje się idealnie. Flądra to bardzo delikatna ryba. W towarzystwie zapiekanych ziemniaków prezentuje się bardzo smakowicie ;)Składniki na ciasto naleśnikowe:2 jajka2 szklanki mąkiszklanka mlekapół szklanki wody gazowanejodrobina soliDo miski wlewamy mleko, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka oraz solimy i dodajemy pół szklanki wody gazowanej. Ciasto musi być dość gęste, by dobrze oblepiło rybę, którą wcześniej solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny.Jeśli nie chcemy tyle ciasta naleśnikowego wystarczy zmniejszyć proporcje, do odpowiedniej ilości ryb.Zapiekane ziemniaki:ziemniakisłodka mielona paprykasól, pieprz, rozmarynodrobina oleju lub oliwy z oliwekZiemniaki obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki (mogą być ćwiartki, jak kto lubi), a następnie wkładamy do garnka z odrobiną soli i gotujemy. Ściągamy z ognia po około 5 minutach od zagotowania, odlewamy wodę, w której się gotowały i odstawiamy do wystygnięcia.Kiedy już wystygną dodaję łyżkę lub dwie oleju, wsypuję sporo mielonej papryki, bo nadaje fajnego koloru ziemniakom i na koniec dodaję także rozmaryn. Mieszam wszystko dokładnie i wykładam na papier do pieczenia.Zapiekam w 200 stopniach aż do zarumienienia się ziemniaków. Ja lubię kiedy są chrupkie.