Wykonanie
Juhuuuu! Nadszedł mój ulubiony czas w roku! Odliczanie do Świąt. Choć marznę jak szalona, to sama myśl o Bożym Narodzeniu wywołuje we mnie błogość i dziecięcą radość. Jestem z rodzaju tych, którzy już kilka miesięcy wstecz szykują wszystko, robią w głowie nieskończone listy "do przygotowania", obmyślają menu i wystrój domu i choinki. Ach, choinka! Gdyby to był mój wybór, już pyszniłaby się w moim pokoju gościnnym. Jednak bliscy szybko ukrócili moje zapędy, śmiejąc się, że byłabym szybsza od centrów handlowych. Ale to już tak niedługo! Zaledwie 21 dni magicznego czasu, śnieżnych dni, zapachu pierniczków i gorącej
czekolady... Mam nadzieję, że te Święta będą jak za "starych" czasów, gdy wszyscy zbieraliśmy się przy dłuuugim
stole, a ja zachodziłam w głowę, jak wymyślić oryginalne życzenia przy łamaniu się opłatkiem dla takiej ilości gości. Cieszę się, że wszyscy mieszkamy blisko siebie. Że w każdym domu stoi piękna, żywa choinka, że choć ten jeden wieczór w roku może być tak wyjątkowy. Po doświadczeniu ostatniego roku utwierdziłam się w przekonaniu, że już NIGDY nie chcę spędzać Bożego Narodzenia bez moich
bliskich, bo to właśnie dzięki nim, gdziekolwiek jestem, czuję się jak w domu.Moim pierwszym przepisem w tegorocznym świątecznym oczekiwaniu jest
SOS ŻURAWINOWY. Bardzo prosty i szybki. Na pewno przyda Wam się w wielu bożonarodzeniowych potrawach. Jest pyszny z
mięsem, ostatnio przyrządziłam go z
kurczakiem- był wyśmienity! Pamiętajcie tylko, jeśli będziecie chcieli wmieszać go w wieloskładnikowy sos, nie dodawajcie już
cukru-
sos żurawinowy jest już bardzo słodki sam w sobie. Na pewno świetnie też sprawdzi się z różnego rodzaju deserami - zróbcie go, skosztujcie i puśćcie
wodze wyobraźni - z czym Wam się kojarzy? W jakich świątecznych specjałach Waszej rodziny sprawdziłby się doskonale?
Bawcie się, szukajcie nowych rozwiązań, połączeń
smakowych... Sprawcie, że to Boże Narodzenie będzie niezapomniane.
SOS ŻURAWINOWYSkładniki:3 szklanki świeżej
żurawiny, opłukanej1 i pół szklanki
cukru trzcinowego3/4 szklanki zimnej
wodyPrzygotowanie:Połącz wszystkie składniki w rondelku. Przykryj pokrywką, włącz palnik na średni ogień i zaczekaj, aż sos się zagotuje. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 10-15 minut, często mieszając. Jeśli sos się przypala lub za mocno gotuje, zmniejsz trochę ogień.Zostaw do ostygnięcia.Przelej do słoiczka i trzymaj w lodówce.Smacznego!PaulinaPopularne posty :Muffinki
marchewkowe na
troskiSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski
cynamonowy ryż na mlekuDyniowe ciasteczka wypełnione dobrociąPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!