Wykonanie
Czy macie takie danie, które smakiem i aromatem zabiera Was w podróż do słodkich dni dzieciństwa, choć nie macie wspomnień kosztowania go... ?To mój ulubiony deser z Wysp Kanaryjskich, chociaż oryginalnie jego przepis pochodzi z Portugalii. Pamiętam jak moja portugalska koleżanka - animatorka zajadała się nim na śniadanie. Nawet zimny, rozpływa się w ustach, JEST TAKI MIĘCIUTKI! Wygląda trochę jak papka dla dzieci, może stąd to skojarzenie... Jednak jeśli przyrządzicie go dla gości - a przygotowanie sporej porcji zajmie Wam naprawdę mało czasu (możecie zrobić go nawet dzień wcześniej), gwarantuję Wam, że Wasza impreza nabierze domowej atmosfery i wszystkim otworzą się buzie.Zakasajcie rękawy i DO DZIEŁA!
Czas gotowania : 40 minut, na 4-6 porcjiSkładniki:100 g
ryżu krótkoziarnistego (ja użyłam SOS Classic-
ryżu okrągłoziarnistego)1 litr
mleka2 łyżeczki
skórki z cytryny, startej70g
cukru (1/3 szklanki)5 jaj
cynamonPrzygotowanie:Odlej 3 łyżki
mleka, a resztę zagotuj ze
skórką cytryny. Dodaj
ryż i
cukier. Przykryj garnuszek i gotuj na małym ogniu 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż
ryż zmięknie. Zdejmij z ognia.Oddziel
żółtka od
białek i
białka ubij na sztywną pianę mikserem bądź trzepaczką.
Żółtka zmieszaj z 4 łyżkami odłożonego
mleka i wlej do garnuszka. Upewnij się,że ogień pod garnuszkiem jest WYŁĄCZONY.Ubitą z
białek pianę połącz delikatnie z
ryżem. Przełóż do miseczek i posyp
cynamonem.Bardzo dobrze schłodź przed podaniem.Smacznego!PaulinaPopularne posty :Przed śniadaniemMuffinki
marchewkowe na
troskiZupa krem marchewkowa-
lovaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!
Cuksy,
cuksy i
tarta czekoladowo-limonkowa NigelliPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!