ßßß Cookit - przepis na Ciekawostki Kulinarne Sezon 1 Odcinek 2

Ciekawostki Kulinarne Sezon 1 Odcinek 2

nazwa

Wykonanie

1) Kool-Aid (gra słów; nazwa fonetycznie brzmi jak cool aid, czyli zimna pomoc) to marka oranżadki w proszku. W latach 90' była popularnie używana... do zmiany koloru włosów i farbowania wełny.
2) Jeśli jesteś Brytyjczykiem, jest spora szansa, że choć raz pomyliłeś po pijaku Marmite z Nutellą. To pierwsze to niesamowicie naładowana solą pasta do chleba, produkowana z odpadów z przemysłowego warzenia piwa... Nutelli chyba nie trzeba nikomu przedstawiać.
3) Kojarzycie ten mały stoliczek z plastiku, który Pizza Hut wkłada w swoje pizze na wynos? Zagadka rozwiązana; służy on do podtrzymywania wierzchniej części opakowania, aby nie przyklejała się do pizzy.
4) Lubicie marchew? Przed XVII w. była... fioletowa. Holenderscy hodowcy otrzymali dzisiejszą, pomarańczową wersję, krzyżując ze sobą zmutowane odmiany białej, przypominającej pietruszkę marchwi.
5) Znany fanom brytyjskiej kuchni sos Worcestershire składa się z rozpuszczonych w occie ryb. Anchovies marynuje się w nim tak długo, aż rozpadną się w całości, włączając w to rybi szkielet.
6) Woda z wnętrza orzecha kokosowego jest bardzo pożytecznym półproduktem; stanowi świetną alternatywę dla napojów izotonicznych, ponieważ jest roślinnym bielmem - odpowiednikiem ludzkich wód płodowych (mniam, wiem). Jest także odpowiednie do zastępowania ludzkiego osocza, ponieważ jest sterylne i posiada odpowiednie pH.
7) W latach 70' prawdziwym hitem na amerykańskich stołach był 'śnieżny kurczak'. 100 punktów za znalezienie na poniższej rycinie kurczaka.
8) Nie ma czegoś takiego, jak miniaturowe marchewki. Normalna marchew jest po prostu oskrobywana do formatu dziecięcego.
9) Pierwszy znany przepis na lody pochodzi z 1665 roku; były to lody o smaku kwiatu pomarańczy lub... ambergrisu - substancji wydzielanej przez układ pokarmowy kaszalota.
10) O lodach mówiąc... styliści żywności używają tłuczonych ziemniaków, kiedy robią zdjęcia lodom - nie topią się w świetle reflektorów.
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/07/ciekawostki-kulinarne-sezon-1-odcinek-2.html